WIN_1DOM NA WILANOWIE

powierzchnia: 280 m2

projekt: 2018

Jednym z wyzwań, przed którymi stanął zespół architektoniczny, była konieczność realizacji projektu na stosunkowo niewielkiej działce. Dom, żeby spełniać oczekiwania i potrzeby licznej rodziny przyszłych gospodarzy, musiał być stosunkowo duży, z wjazdem od strony południowej, co dodatkowo utrudniało zadanie. Mimo tych przeszkód udało się wygospodarować dużą i komfortową przestrzeń ogrodową, a dzięki rozbiciu bryły domu na dwie części, zmniejszyć jego skalę, dodając całej realizacji finezji i lekkości. Duże, podzielone szprosami przeszklenia, poza spełnianiem swojej tradycyjnej funkcji doświetlenia wnętrza domu, dodatkowo odciążyły optycznie jego bryłę. Forma budynku nawiązuje do tradycyjnej kompozycji siedliska, podkreślając podmiejski, położony poza głównym nurtem miasta, charakter lokalizacji. Elewacja budynku wykończona jest białą cegłą nadającą całości surowy i szlachetny wygląd. Jej jasna barwa pozwala uniknąć nadmiernego nagrzania budynku podczas upalnego lata.

Centralna oś domu wyznaczona jest przez trzykondygnacyjną klatkę schodową, która łączy dom w pionie. Nieograniczona dodatkowymi podziałami przestrzeń parteru swobodnie łączy funkcje salonu i jadalni połączonej z kuchnią. Z poziomu parteru wychodzi się do ogrodu, w którym przewidziane są dwa tarasy – od strony południowej (wyjście z salonu) i zachodniej (od strony jadalni) – pozostawiając mieszkańcom możliwość wyboru miejsca mniej lub bardziej zacienionego. Pierwsze piętro domu to królestwo dzieci, których duże sypialnie połączone są przesuwnymi drzwiami umożliwiającymi ich otwarcie i połączenie obu pomieszczeń w taki sposób, aby stworzyły niczym nieograniczoną strefę zabawy. Ostatnia kondygnacja to miejsce na przestrzeń rekreacyjną oraz pokój gościnny. Ten ostatni, oddzielony od reszty domu, zapewnia przebywającym w nim gościom poczucie prywatności.

WIN_3WIN_208060504WIN_R 1WIN_R 2WIN_R 3