NAL_2

Dom pod bolimowem

powierzchnia: 299 m2

projekt: 2018

To dom letniskowy, przeznaczony do wykorzystania sezonowego, głównie w lecie. Położony na leśnej działce, otoczony jest wysokimi drzewami. Architektom i inwestorom zależało na tym, żeby założenie sprawiało kameralne wrażenie (pomimo sporej kubatury projektu) i żeby nie dominowało nad okolicą. Całość została w związku z tym zaprojektowana jako kompozycja drobniejszych, lżejszych optycznie brył nawiązujących do ikonicznej formy domu z dwuspadowym dachem a do jej wykończenia użyto ciemnych, dyskretnych materiałów. Bryły budynków przenikają się tworząc wspólne przestrzenie i zadaszenia a wejście główne umieszczone zostało centralnie pomiędzy częścią mieszkalną i rekreacyjną. Największa bryła kryje, zlokalizowaną na dwóch poziomach, część mieszkalną – z wysokim, przestronnym salonem na parterze i sypialniami na piętrze. Mniejsze bryły mieszczą z kolei pomieszczenia o charakterze rekreacyjnym – siłownię, jacuzzi, sauny oraz pokój zen. Elewacje od strony ogrodu i ulicy różnią się – wnętrza domu, przed okiem przypadkowego przychodnia, strzegą masywne, bardziej jednorodne płaszczyzny ścian. Widok od strony ogrodu jest zupełnie inny – ażurowy, wykończony drewnianymi lamelami przepuszczającymi do wnętrza wiele światła.

NAL_1NAL_3623451NAL_PANAL_PI