Projekty rezydencji

Nasza warszawska pracownia może Państwu zaproponować profesjonalne projekty rezydencji oraz domów. Dobry architekt powinien, podczas wykonywania swojej pracy, brać pod uwagę indywidualne preferencje swojego Klienta i dbać o jego zadowolenie. Właśnie takie podejście cechuje naszych architektów. Tworzymy projekt rezydencji lub domu odpowiadający Państwa wymaganiom i pomagamy wybrać najlepsze rozwiązania, tak by całość była estetyczna i funkcjonalna.

Wykonujemy zlecenia od podstaw – zanim przystąpimy do pracy zapoznajemy się z wszelkimi uwarunkowaniami terenu i narzuconymi na niego normami oraz przepisami. Dzięki temu możemy uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek podczas dalszej pracy i późniejszej realizacji.

Świadczymy również usługi doradcze – pomagamy Klientom, którzy jeszcze nie zakupili działki, wybrać najodpowiedniejszą, dostosowaną do ich potrzeb.

BEM_01

DOM NA BEMOWIE

powierzchnia: 329 m2

projekt: 2017

Forma i funkcja domu jest odpowiedzią na uwarunkowania wynikające z lokalizacji, w której ma powstać. Działka pod budowę położona jest w pięknej okolicy ukryta pośród otaczającej zabudowy jednorodzinnej.. Prowadzi do niej tylko sięgacz z wjazdem od strony wschodniej pośrodku działki. Najdogodniejsze miejsce do postawienia domu znajdowało się w północnej części działki. Wynikiem wyboru miejsca pod budynek była konieczność pogodzenia wjazdu, wejścia, widoku i nasłonecznienia od strony południowej. Większość pokoi została zaprojektowana w ten sposób aby okna wychodziły na stronę ogrodową. Forma domu powstała z połączenia kilku brył o różnym charakterze elewacji nałożonych na siebie. Wejście główne zlokalizowane zostało w szczelinie pomiędzy bryłą domu i bryłą garażu. Szczelina przecina budynek na przestrzał a strefa przedsionka wejściowego ograniczona jest tylko przegrodami szklanymi. W centralnej części domu znajduje się kuchnia z barem oraz schody prowadzące na piętro. Pokój dzienny został zlokalizowany w skrzydle wysuniętym w stronę ogrodu tak aby chwytał światło od wczesnych godzin rannych do popołudniowych. Reprezentacyjny charakter salonu został podkreślony podwyższoną do pięciu metrów wysokością sufitu. Pomiędzy kuchnią a pokojem dziennym zaprojektowano taras. Nad tarasem znajduje się zadaszenie z lameli umożliwiających automatyczne zamknięcie lub otwarcie dachu w zależności od pogody. Okna w przestrzeni dziennej wychodzą na 3 strony świata dla stworzenia wrażenia wtopienia domu w otoczenie. Po wejściu na piętro znajdziemy się w przestronnym holu doświetlonym światłem dziennym. Strefa sypialni głównej z łazienką, garderobą i niewielką sauną tworzą wydzielony kompleks. W centralnym miejscu piętra znajduje się siłownia z widokiem na ogród i wyjściem na taras. Pokój dla nastoletniej córki został zaprojektowany z boku, nad garażem, aby zapewnić prywatność i izolację akustyczną. Z pokoju jest również wyjście na taras. We wszystkich oknach w domu zostały zaprojektowane rolety ukryte w konstrukcji elewacji. Na głównej bryle domu zastosowano okładzinę z betonu architektonicznego w wielkoformatowych płytach.

BEM_02 BEM_03 BEM_04 BEM_05 BEM_06 BEM_07 BEM_08 BEM_parter BEM_pietro

SZCZ_01

REZYDENCJA POD SZCZECINEM

powierzchnia: 833 m2

projekt: 2017

Teren przeznaczony pod budowę tej rezydencji jest miejscem wyjątkowym. Z miejsca gdzie ma stanąć budynek nie widać w promieniu kilku kilometrów żadnych zabudowań. Ponadto, ze względu na niewielkie wzniesienie, roztacza się piękny widok na okolicę. Projekt rezydencji zakłada wykorzystanie atutów miejsca. Maksymalne otwarcie budynku na otoczenie. Zatarcie granic między wnętrzem i zewnętrzem. Aby osiągnąć powyższe założenia przestrzenie domu zostały podzielone na 4 skrzydła rozchodzące się w 4 strony. Większość ścian jest w pełni przeszklonych, Dodatkowo przestrzeń wnętrz łączy się z otoczeniem za pomocą przestrzennych zadaszeń. Od strony reprezentacyjnego podjazdu budynek sprawia wrażenie zamkniętego i niedostępnego. Centralnym elementem jest monumentalne wejście wykończone białymi płytami ze spieków kwarcowych. Przestrzeń dziedzińca wejściowego zamknięta jest z drugiej strony skrzydłem mieszczącym garaże i pomieszczenia pomocnicze. Po wejściu do budynku znajdujemy się w przestronnym wysokim holu z którego rozpościera się widok na wprost na skrzydło mieszczące wysoki pokój dzienny. Po prawej stronie znajduje się skrzydło kuchenno-jadalniane. Poszczególne przestrzenie rozmieszczone są na różnych poziomach. Przestrzeń dzienna kaskadowo opada w kierunku ogrodu. Po środku salonu znajduje się masywny komin wydzielający strefę kominkową od telewizyjnej. Na przedłużeniu jadalni zaprojektowano przestronny zadaszony taras z zewnętrznymi siedziskami i paleniskiem. Skrzydło po lewej stronie od wejścia zawiera przestrzenie rekreacyjne – sali klubowej oraz siłowni. Przy siłowni zaprojektowano luksusowe jacuzzi zagłębione w posadzkę z którego, poprzez narożne przeszklenia, roztacza się widok na otaczającą przyrodę. Również sauna znajdująca się obok posiada okno z widokiem na las. Strefa sypialna zaprojektowana została nad przestrzeniami relaksu. Wszystkie pokoje wyposażone zostały w przeszklone ściany i tarasy wychodzące na najatrakcyjniejszy widok. Główna sypialnia wraz z łazienką i dwoma przestronnymi garderobami została zaprojektowana jako niezależna strefa. W całym domu zastosowano nowatorskie rozwiązanie – drewnianą stolarkę okienną i fasadową licowaną pełnym szkłem od strony zewnętrznej. Dla podkreślenia wyjątkowego charakteru budynku dachy wieńczące poszczególne skrzydła mają ekspresyjną, wykończoną drewnem formę i znajdują się na różnych wysokościach.

SZCZ_02SZCZ_03SZCZ_PARTER SZCZ_PIETRO

rez_hill01REZYDENCJA NA WZGÓRZU

powierzchnia: 635 m2

projekt: 2016

Założenia kompozycyjne rezydencji na wzgórzu oparte zostały na kontrastach: pełne-puste, jasne-ciemne. Budynek złożony jest z kilku brył o wydrążonym wnętrzu. Powłoka tych brył jest ciemna, grafitowo-betonowa. Wnętrze natomiast jasne, biało-szklane. We wnętrzach kryją się przytulne przestrzenie tarasów i podcieni oraz przeszklonych wnętrz dających schronienie. Surowe płaszczyzny dają wrażenie solidności i monolityczności. Kompozycja brył ma zdecydowanie horyzontalny charakter. Sugeruje kamienie bezładnie rzucone na szczycie wzgórza.  Wnętrze rezydencji podporządkowane jest otwarciom widokowym, które charakteryzują lokalizację inwestycji. Budynek funkcjonalnie podzielony został na 4 strefy: na parterze; strefę dzienną i strefę garażowo- gospodarczą oraz na piętrze strefę prywatną i strefę studia. Główne wejście zostało ukryte w kompozycyjnym środku ciężkości, pomiędzy strefą garażową a strefą dzienną.  Strefa dzienna stanowi jedną przestrzeń w której znalazła się przestronna część wejściowa ze schodami prowadzącymi na piętro, jadalnia, wyspowa kuchnia, salon oraz pokój cygar. Większość ścian jest przeszklonych i otwiera się na rozległy taras, częściowo zadaszony, będący kontynuacją wnętrza.  Strefa prywatna zawiera sypialnie z łazienkami i garderobami oraz niewielką siłownię z sauną. Wszystkie pokoje posiadają wyjścia na przestronne tarasy.  Wjazd do garażu został obrócony o 90 stopni aby nie rzucał się w oczy od strony głównego wejścia. Studio, będące w założeniu mieszkaniem opiekuna rezydencji, umieszczone nad garażem stanowi dopełnienie kompozycji.  Elewacje zaprojektowane zostały jako betonowe w dwóch kontrastujących odcieniach. Ramy okien oraz elementy balustrad, dla zminimalizowania ilości użytych materiałów, są ze stali nierdzewnej.

rez_hill02rez_hill03 rez_hill04Model Model

PRZEM_02 (1)

REZYDENCJA W PRZEMYŚLU

powierzchnia: 545 m2

projekt: 2016

Lokalizacja, w  której zaprojektowana została rezydencja charakteryzuje się pięknym widokiem na panoramę miasta. Położona jest na jednym z wzniesień okalających Przemyśl. Projekt z założenia ma się wyróżniać. Architektura odzwierciedla aspiracje klienta, który chciał zobaczyć w swojej rezydencji fragmenty architektury, z którą styka się w innych krajach. Podstawowym założeniem projektu jest wykorzystanie widoku i ekspozycji słonecznej. Wszystkie główne pomieszczenia otwierają się przeszklonymi ścianami na panoramę miasta. Ze względu na skalę, która znacznie odstaje od zabudowy sąsiadującej bryła domu jest rozbita na mniejsze  elementy. Składa się w kilku  brył wykończonych grafitową okładziną z betonu architektonicznego spiętych  poziomymi pasami jasnych gzymsów. Funkcjonalnie dom dzieli się na dwie części – mieszkalną i garażowo techniczną. Pomiędzy nimi znajduje się reprezentacyjne wejście umieszczone w głębokim podcieniu. Na parterze części mieszkalnej znajduje się jednoprzestrzenny salon z kuchnią i jadalną. Przed nimi zaprojektowano przestronny taras częściowo ukryty pod wysokim zadaszeniem. Taras został wyposażony w otwarty grill zewnętrzny umieszczony w masywnym kominie. Rezydencja została zaprojektowana tak aby jednocześnie stwarzać przytulną atmosferę dla kilku stałych mieszkańców jak i umożliwiać organizację przyjęć na większą ilość osób. Funkcje domu zorganizowane są wokół dwukondygnacyjnego atrium zaprojektowanego po środku części mieszkalnej, w którym znajdują się reprezentacyjne schody prowadzące na piętro.  Na piętrze zlokalizowano sypialnie z przestronnymi garderobami i łazienkami oraz siłownię z wyjściem na taras. Zgodnie z główna zasadą projektu widok  z sypialni otwiera się na panoramę Przemyśla.

PRZEM_01_2PRZEM_02_cropPRZEM_01_cropprzem_sprzem_f

 

 

 

Model

Model

 

RADOMSKO_02

DOM W RADOMSKU

powierzchnia: 286 m2

projekt: 2015

Dom został zaprojektowany tak aby wyróżniać się z otaczającej zabudowy. Wymagający klient chciał aby jego dom był niestandardowy i nowoczesny. Zaprojektowany budynek rozbity jest przestrzennie na klika brył poprzesuwanych względem siebie w celu zmniejszenia skali i nadania poszczególnym częściom kameralności.. Mocno nadwieszone gzymsy zacierają granicę pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem domu oraz dają osłonę przed słońcem dla dużych przeszkleń.  Elewacje pokryte zostały kontrastującymi materiałami – ciemnymi płytami z betonowymi oraz jasnym tynkiem, dzięki temu uzyskano wyraźnie horyzontalny charakter budynku. Aluminiowe okna z dużymi przeszkleniami i szklane narożniki nadają lekkości i nowoczesności. Po wejściu do domu znajdujemy się w centralnym miejscem wnętrza, którym jest  dwukondygnacyjna przestrzeń nad pokojem dziennym łącząca poziomy domu, w której zaprojektowane zostały rzeźbiarsko uformowane schody. Kuchnia z jadalnią zostały umieszczone w wydzielonej bryle po lewej stronie od osi wejścia. Pomiędzy jadalnią a pokojem dziennym zaprojektowany został duży, zadaszony taras. Ze względu na układ stron świata, dwukondygnacyjna przestrzeń pełni również rolę „łapacza” światła słonecznego dla części dziennej domu poprzez przeszklenia na piętrze od strony zachodniej  oraz dwukondygnacyjne przeszklenie od strony wschodniej. Na piętrze znajdują się sypialnie z przestronnymi łazienkami oraz pralnia, przy czym do głównej sypialni prowadzi mostek, który podkreśla prywatność i izolację tej części domu. Pozostałe dwie sypialnie mają dostęp do wspólnego  tarasu zlokalizowanego nad bryłą garażu.

RADOMSKO_01

RADOMSKO_PARTER RADOMSKO_PIETRO

 

DOM „2 W 1”

powierzchnia : 402,5 m2

Dom zaprojektowany dla pary bez dzieci. Łączy w sobie cechy dwóch domów: nowoczesnej rezydencji oraz domku w lesie. Domy zbudowane są jeden na drugim. Na dachu „rezydencji” zlokalizowany jest ogromny taras, który stał się działką dla „domku w lesie”. Na górze skupiają się funkcje nocne, najbardziej prywatne : sypialnia, łazienka z sauną oraz sala do ćwiczeń. Na parterze umieszczone są dwa patia-ogródki które wpuszczają ogród do domu oraz pozwalają na doświetlenie salonu oraz pokoi do pracy bezpośrednim światłem słonecznym prawie o każdej porze dnia. Od strony podjazdu bryła jest bardziej zamknięta, z mniejszą ilością przeszkleń. Od tej strony znalazła się również ukryta w bryle domu buda dla psa. Od strony ogrodu dom otwiera się pełnymi przeszklonymi ścianami. Ścianę salonu można zupełnie rozsunąć likwidując granicę pomiędzy wnętrzem a częścią zewnętrzną. W bezpośrednim sąsiedztwie części dziennej znajdują się pokoje do pracy dla domowników. Takie rozwiązanie ma dawać możliwość łączenia pasji i pracy z życiem domowym. Część podziemna przeznaczona jest na piwnicę z winami oraz lamus. Poziom tarasu dostępny jest również od strony ogrodu za pomocą schodów zewnętrznych. Całość górnego domu pokryta jest drewnem, które z czasem, patynując ma wtopić dom w otaczającą przyrodę.

 

G:__PROJEKTY22 DZIALKOWAKONCEPCJADZIALKOWA W5 09 11 13 Model

G:__PROJEKTY22 DZIALKOWAKONCEPCJADZIALKOWA W5 09 11 13 Model

G:__PROJEKTY22 DZIALKOWAKONCEPCJADZIALKOWA W5 09 11 13 Model

D1c12

D1c19

D1c16

D1c18

D1c09

D1c08

 

 

DOM W BIELSKU

powierzchnia : 339 m2 + 108 m2 (garaż)

projekt: 2014

Dom zaprojektowany na pięknej działce w Bielsku Białej. W kierunku południowym roztacza się piękny widok na góry, który był głównym motywem wpływającym na funkcję domu oraz lokalizację na działce. Założenie obejmuje dwa budynki nawiązujące do układu siedliska – dom oraz budynek garażowo-gospodarczy.  Pomiędzy nimi,  od strony północnej tworzy się dziedziniec wejściowo-gospodarczy. Jest to przestrzeń prywatna osłonięta od widoku z ulicy. Dom projektowany był z dużym naciskiem na układ funkcjonalny wnętrza, który był najistotniejszy dla klientów. Funkcja wewnątrz domu uformowana jest wokół dwukondygnacyjnego salonu umieszczonego w centrum domu, z którym połączone są jadalnia i kuchnia. W zachodniej części zlokalizowana jest główna sypialnia. Z tych pomieszczeń roztacza się piękny widok na góry. Poprzez duże, przesuwne okna wpada południowe słońce, można tędy również wyjść do ogrodu. Przed całą elewacją południową zaprojektowane zostały tarasy drewniane. Od strony północnej kondygnacji parteru zlokalizowano pomieszczenia gospodarcze – łazienki, garderoby, pralnia oraz pomieszczenie techniczne. Na piętro prowadzą centralnie umieszczone schody, którymi dostajemy się na galerię nad salonem. Wszystkie pomieszczenia na piętrze ukryte są w wielospadowym, wysokim dachu i doświetlane są przez okna połaciowe. Znajdują się tu gabinety, dodatkowe sypianie oraz siłownia. Z galerii, poprzez połaciowe okna w dachu, również można dojrzeć góry. Budynek wyposażony jest w nowoczesne instalacje takie jak wentylacja mechaniczna z rekuperacją oraz gruntowy wymiennik ciepła. Zasilanie elektryczne zostało na życzenie inwestora zabezpieczone generatorem prądu. Materiały użyte na elewacjach są tak dobrane aby w naturalny sposób z czasem patynowały . Na ścianach, tarasach i podsufitkach użyta została okładzina z modrzewia syberyjskiego a na dachu zastosowano blachę cynkowo-tytanową.

(G:\HOLA\STRONA NET\PROJEKTY NA STRON312\D5\RZUTY Model (

 

 

D12_IMG_0118

DOM POD GRODZISKIEM

powierzchnia : 332,5 m2

realizacja :  w trakcie

Dom dla inwestora o bardzo sprecyzowanych oczekiwaniach. Nowoczesna i oszczędna forma była określona już na samym początku projektowania. Inwestor wymagał również rozwiązań ekologicznych i nowoczesnych. Bryła domu jest stworzona z poprzesuwanych względem siebie klocków, w których znajdują się poszczególne pomieszczenia lub grupy pomieszczeń.  Na piętrze, wyróżniona elewacją z drewna, została bryła zawierająca pokój gier i zabaw. Pozostałe elewacje pokryte są płytami kamiennymi: piaskowcem oraz, w poziomie stropu pomiędzy piętrami, granitem. Warto zwrócić uwagę, że wymiar pojedynczej płyty piaskowca to 0,6 x 2,,7 m. Założeniem funkcjonalnym domu było otwarcie wszystkich pokoi na stronę ogrodu dużymi przeszkleniami. Od strony podjazdu na parterze zlokalizowany został garaż z pomieszczeniami technicznymi oraz kuchnia. Od strony ogrodu znajdują się salon z jadalnią oraz sypialnia, która poprzez wycofanie w stosunku do salonu uzyskuje niezbędną prywatność. Wszystkie pomieszczenia wyposażone są od strony ogrodu w przeszklone ściany z przesuwanymi drzwiami. Ściana w salonie ma wymiar 6 x 2,7 m  a przesuwane drzwi mają 1,5 x 2,7 m. Na piętrze, nadwieszony nad tarasem przed salonem, zlokalizowany został pokój gier i zabaw. W drugiej części znalazły się dwa pokoje i łazienka. Ciekawa jest również konstrukcja domu wykonana z żelbetu w ten sposób, iż bryła piętra tworzy nadwieszenia ponad 2 m nad parterem, a ściany niosące dach nie pokrywają się ze ścianami na dole. Budynek wyposażony został w nowoczesny system wentylacji mechanicznej z rekuperacją, gruntowy wymiennik ciepła oraz pompę ciepła.

 

D12_IMG_0021

Model

Model

..--