BEM_01

Dom na bemowie

powierzchnia: 329 m2

projekt: 2017

Forma i funkcja domu jest odpowiedzią na uwarunkowania wynikające z lokalizacji, w której ma powstać. Działka pod budowę położona jest w pięknej okolicy ukryta pośród otaczającej zabudowy jednorodzinnej.. Prowadzi do niej tylko sięgacz z wjazdem od strony wschodniej pośrodku działki. Najdogodniejsze miejsce do postawienia domu znajdowało się w północnej części działki. Wynikiem wyboru miejsca pod budynek była konieczność pogodzenia wjazdu, wejścia, widoku i nasłonecznienia od strony południowej. Większość pokoi została zaprojektowana w ten sposób aby okna wychodziły na stronę ogrodową. Forma domu powstała z połączenia kilku brył o różnym charakterze elewacji nałożonych na siebie. Wejście główne zlokalizowane zostało w szczelinie pomiędzy bryłą domu i bryłą garażu. Szczelina przecina budynek na przestrzał a strefa przedsionka wejściowego ograniczona jest tylko przegrodami szklanymi. W centralnej części domu znajduje się kuchnia z barem oraz schody prowadzące na piętro. Pokój dzienny został zlokalizowany w skrzydle wysuniętym w stronę ogrodu tak aby chwytał światło od wczesnych godzin rannych do popołudniowych. Reprezentacyjny charakter salonu został podkreślony podwyższoną do pięciu metrów wysokością sufitu. Pomiędzy kuchnią a pokojem dziennym zaprojektowano taras. Nad tarasem znajduje się zadaszenie z lameli umożliwiających automatyczne zamknięcie lub otwarcie dachu w zależności od pogody. Okna w przestrzeni dziennej wychodzą na 3 strony świata dla stworzenia wrażenia wtopienia domu w otoczenie. Po wejściu na piętro znajdziemy się w przestronnym holu doświetlonym światłem dziennym. Strefa sypialni głównej z łazienką, garderobą i niewielką sauną tworzą wydzielony kompleks. W centralnym miejscu piętra znajduje się siłownia z widokiem na ogród i wyjściem na taras. Pokój dla nastoletniej córki został zaprojektowany z boku, nad garażem, aby zapewnić prywatność i izolację akustyczną. Z pokoju jest również wyjście na taras. We wszystkich oknach w domu zostały zaprojektowane rolety ukryte w konstrukcji elewacji. Na głównej bryle domu zastosowano okładzinę z betonu architektonicznego w wielkoformatowych płytach.

BEM_02 BEM_03 BEM_04 BEM_05 BEM_06 BEM_07 BEM_08 BEM_parter BEM_pietro