SZCZ_01

Rezydencja pod szczecinem

powierzchnia: 833 m2

projekt: 2017

Teren przeznaczony pod budowę tej rezydencji jest miejscem wyjątkowym. Z miejsca gdzie ma stanąć budynek nie widać w promieniu kilku kilometrów żadnych zabudowań. Ponadto, ze względu na niewielkie wzniesienie, roztacza się piękny widok na okolicę. Projekt rezydencji zakłada wykorzystanie atutów miejsca. Maksymalne otwarcie budynku na otoczenie. Zatarcie granic między wnętrzem i zewnętrzem. Aby osiągnąć powyższe założenia przestrzenie domu zostały podzielone na 4 skrzydła rozchodzące się w 4 strony. Większość ścian jest w pełni przeszklonych, Dodatkowo przestrzeń wnętrz łączy się z otoczeniem za pomocą przestrzennych zadaszeń. Od strony reprezentacyjnego podjazdu budynek sprawia wrażenie zamkniętego i niedostępnego. Centralnym elementem jest monumentalne wejście wykończone białymi płytami ze spieków kwarcowych. Przestrzeń dziedzińca wejściowego zamknięta jest z drugiej strony skrzydłem mieszczącym garaże i pomieszczenia pomocnicze. Po wejściu do budynku znajdujemy się w przestronnym wysokim holu z którego rozpościera się widok na wprost na skrzydło mieszczące wysoki pokój dzienny. Po prawej stronie znajduje się skrzydło kuchenno-jadalniane. Poszczególne przestrzenie rozmieszczone są na różnych poziomach. Przestrzeń dzienna kaskadowo opada w kierunku ogrodu. Po środku salonu znajduje się masywny komin wydzielający strefę kominkową od telewizyjnej. Na przedłużeniu jadalni zaprojektowano przestronny zadaszony taras z zewnętrznymi siedziskami i paleniskiem. Skrzydło po lewej stronie od wejścia zawiera przestrzenie rekreacyjne – sali klubowej oraz siłowni. Przy siłowni zaprojektowano luksusowe jacuzzi zagłębione w posadzkę z którego, poprzez narożne przeszklenia, roztacza się widok na otaczającą przyrodę. Również sauna znajdująca się obok posiada okno z widokiem na las. Strefa sypialna zaprojektowana została nad przestrzeniami relaksu. Wszystkie pokoje wyposażone zostały w przeszklone ściany i tarasy wychodzące na najatrakcyjniejszy widok. Główna sypialnia wraz z łazienką i dwoma przestronnymi garderobami została zaprojektowana jako niezależna strefa. W całym domu zastosowano nowatorskie rozwiązanie – drewnianą stolarkę okienną i fasadową licowaną pełnym szkłem od strony zewnętrznej. Dla podkreślenia wyjątkowego charakteru budynku dachy wieńczące poszczególne skrzydła mają ekspresyjną, wykończoną drewnem formę i znajdują się na różnych wysokościach.

SZCZ_02SZCZ_03SZCZ_PARTER SZCZ_PIETRO